Are you the publisher? Claim this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


Channel Description:

Mencari yang halal adalah fardu (No Sabul in here)

older | 1 | .... | 24 | 25 | 26 | (Page 27) | 28 | 29 | 30 | .... | 41 | newer

    Disodium 5'-ribonucleotides (E635), adalah penguat perisa (flavor enhancer) yang bertindak secara sinergis dengan glutamates bagi menghasilkan rasa enak (umami). ia adalah campuran antara disodium inosinate (IMP) dan disodium guanylate (GMP) dan kerap digunakan di dalam makanan yang telah sedia mengandungi glutamates semulajadi (misalnya air rebusan daging - meat extract) atau yang ditambah monosodium glutamate (MSG). E635 digunakan terutamanya di dalam mi, makanan snek, cip, keropok, sos dan makanan segera berperisa. E635 dihasilkan dengan mencampur garam sodium daripada sebatian asli guanylic acid (E626) dan inosinic acid (E630). E630 boleh dihasilkan daripada daging, ikan atau tepung ubi kayu (seperti dlm pembuatan MSG); manakala E626 dihasilkan daripada ikan kering atau rumpailaut kering. Mungkin yang dirisaukan adalah E630. Walau bagaimanapun oleh kerana ia telah disahkan oleh JAKIM sebagai halal, apa yang perlu dirisaukan - sudah tentu mereka telah membuat pemeriksaan.

    ASM, Komen saudara Ilhammuzafar itu ada juga benarnya. Pada pendapat saya, kerisauan atau ketakpercayaan sebegini timbul adalah disebabkan kejahilan (maaf kerana gunakan perkataan ini - sayapun orang Melayu juga) kita sendiri. Was-was adalah bisikan syaitan dan syaitan mudah mempengaruhi orang Islam yang kurang berilmu. Justeru belajarlah! Islam menganjurkan umatnya mencari ilmu walaupun ke negera China. Zaman ICT lebih memudahkan pencapaian maklumat; namun perlu sedikit pengetahuan (boleh bertanya kepada yang arif misalnya melalui ruang sosial sebegini) untuk menyaring yang mana satu benar dan yang mana satu palsu. Jangan risau, tentu ada hamba Allah di sana yang boleh membantu. Wassalam

  • 12/13/11--08:06: Comment on Dedikasi by nana
  • adakah restoran seoul garden halal?

    BENAR !!!!!!!!!!!!!!!!!! BENAR!!!!!!!!!!!!!!!!!! BENAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ALLAHUAKHBAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SAYA DOAKAN RAKYAT MALAYSIA DAPAT BERHENTI ROKOK ! INYALLAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Betul kata Dr Mamot saya sokong. Tambahan dalam al-Quran, Surah Al-Nahl ayat 43 yang bermaksud: "Tanya kepada mereka yang lebih tahu jika kamu tidak tahu." Jadi sesuatu ilmu itu perlu dipelajari dan dibimbing oleh orang yang lebih arif, pakar dalam bidang tertentu..Malu bertanya sesat jalan..Bersama tegakkan industri halal di Malaysia.

    Salam. Dr, tapi, pitera itu diextract dari sake, saya dengar dari sumber yang boleh dipercayai, tak boleh pakai SK II sebab ia bersumberkan arak. Lagi pulak, proses fermentasi yang bertujuan supaya proses fermentasi menjadi lebih cepat jadi haram. Melainkan ia dibiarkan terjadi secara semulajadi.

    Sea Food dari Siput (Gongong) Posted on Desember 18, 2011 by imbalo | Sunting Festival Sea Food di Batam Angciu dalam botol Angciu dalam botol Baru baru ini di Batam diadakan perlombaan memasak Gonggong (sejenis siput laut). Rekor memasak gongong ini masuk rekor MURI karena terbanyak peserta yang memasaknya lebih dari 500 orang. Tidak dinilai jenis bumbunya atau pun cara penyajiannya. Terlihat dalam salah satu photo yang disajikan koran lokal Batam seorang koki dari salah satu perguruan tinggi di Batam sedang mendemontrasikan cara memasak gongong dengan api menyala-nyala. Dalam photo itupun terlihat beberapa ibu-ibu yang pakai kerudung dan pejabat teras Kota Batam. “Berdasarkan statement kokinya langsung pada demo masak kemarin semua bumbu masak alami dan tidak sedikitpun menggunakan alkohol” demikian tulis M Riza Pahlevi dari Batam Pos dalam sms nya menjawab pertanyaan YLKM Batam. Selanjutnya Riza pun menuliskan bahwa semua hadirin yang menyaksikan kemarin pasti mendengarnya. Penggunaan Ang Ciu Mengingatkan saja untuk masyarakat Muslim penggemar sea food atau masakan laut. Ada beberapa menu masakan sea food yang biasa di pesan dirumah makan sea food, yaitu sop ikan, ikan bakar, tumis kangkung, baby kaylan, udang goreng tepung, cah taoge ikan asin, sotong goreng tepung, cap cay. Biasanya makanan yang proses masakannya dengan ditumis, tak lepas dari angciu yaitu bumbu masakan cina yang artinya adalah arak merah. Angciu bukanlah suatu bahan tambahan atau bumbu yang ditambahkan alkohol melainkan angciu sendiri adalah artinya arak merah dalam bahasa cina. Jelas sekali kalau arak adalah jenis khamar yang kadar alkoholnya sangat tinggi. Jadi seandainya ingin makan di sebuah restaurant yang menghadirkan makanan tersebut diatas, pastikan mereka tidak menggunakan arak tersebut. Biasanya ciri-ciri rumah makan yang menggunakan angciu adalah pada saat memasak akan timbul nyala api yang cukup besar. Ada yang mengatakan bahwa bumbu yang hanya ditambahkan sedikit saja tidak mengharamkan makanan tersebut. Padahal jelas dalam Alquran tidak ada ayat yg menyebutkan bahwa boleh ataupun halal mengkonsumsi alkohol sedikit misalnya 1 % . Penggunaan angciu ini biasanya hanya sekedar sebagai aroma agar makanan tersebut tercium kelezatannya. Oleh karenanya sudah banyak rumah makan dan koki-koki yang sadar akan kehalalan, segera menggantikan angciu dengan air jahe segar atau bisa juga kecap asin yang ditambah dengan perasan air jeruk nipis atau lemon. Kalau untuk restaurant jepang biasanya mereka menggunakan sejenis mirin atau sake (sejenis arak)untuk bumbu masakannya. Biasanya jarang restaurant jepang yang tidak melepaskan bumbu mirin ini. Jadi Restaurant Jepang yang belum mendapatkan sertifikat halal biasanya kebanyakan memang masih menggunakan bumbu ini. Jika Masakan cina yang sudah banyak dihidangkan dirumah makan pinggir jalan/pujasera ataupun food court bisa diakali dengan bumbu-bumbu alami yang lain, untuk masakan jepang agak sulit. Karena masakannya pun jarang dikonsumsi khalayak ramai sebagaimana masakan sea food ala cina (penulis mengatakan demikian karena budaya masakan cina memang sudah mendarah daging di Indonesia) dan kebanyakan di daerah-daerah yang mempunyai menu masakan yang berbeda-beda, masakan sea food ala cina ini pun sudah dimodifikasi sedemikian rupa sehingga penyajiannya pun juga berbeda-beda. Beberapa alternatif pengganti bahan-bahan tambahan yang beralkohol : Ang Ciu : Alternatifnya adalah campuran kecap asin dan perasan jeruk limau. Mirin : Alternatifnya adalah jus anggur yang dicampur dengan perasan air jeruk lemon. Red Wine : Alternatifnya adalah jus anggur, jus cranberry dan jus tomat. Bourbon : Alternatifnya adalah ekstrak vanilla, jus cranberry atau jus anggur. Brandy : Alternatifnya adalah sirup buah cerry atau selai cerry. Muscat : Alternatifnya adalah jus anggur yang ditambah dengan air dan gula putih. Vodka : Alternatifnya adalah sari buah apel atau jus anggur dicampur dengan perasan jeruk nipis. White brandy : Alternatifnya adalah anggur, sari buah apel, kaldu sayuran maupun air biasa. Apple Brandy : Alternatifnya adalah jus apel tanpa pemanis.

    Sea Food dari Siput (Gongong)

    http://imbalo.wordpress.com/2011/12/18/sea-food-dari-siput-gongong/

  • 12/30/11--01:35: Comment on Dedikasi by aida
  • bgmn dengan whey? menurut ifanca (islamic food assc.) sekiranya ada whey tapi tiada approved halal, lebih baik dijauhkan

  • 12/30/11--01:40: Comment on Dedikasi by aida
  • hpa mahal2

    kehalalan sesuatu produk atau makanan pada zaman moden sekarang ni memang memerlukan kajian dengan alatan dan ilmu kimia yang mendalam. bukan mudah. sebagai pengguna kita perlu mengkaji. link ni mungkin membantu.. http://www.muslimconsumergroup.com/cosmetic.html

    Salam. Saya ingin kepastian dengan sardine ayam brand. Adakah ia halal. Apakah maksud di bawah halal logo Malaysia--- no siri MS.... . Produk milo dan cornflake nestle sekarang dikeluarkan juga oleh nestle jiran Asean. Boleh kah ia nya diperakui kehalalannya.

    assalam, baru2 ni ade info mngatakan tepung gandum cap sauh n cap kunci juga minyak masak seri murni tidak halal krn tdpt kndungan haram(babi)...TOLONG JELAS STATUSNYER..hal ni sgt merisaukan krn terlalu ramai umat islam menggunakannya tmasuk saya....amat mnakutkan n mnyedihkan....malah klu ianya benar bagaimana pula dgn biskut2yg ada dipasaran yg slama ini kita mkn,mgkin juga dr tepung ini...subhanallah....

    Assalamualaikum, Saya ingin bertanya susu 'Sustagen' keluaran 'Meadjohnson' halal atau tidak ? Sekian Terima Kasih.

    Saya sokong cadangan ni... Tetapi hanya untuk pemantauan dalam negara la yang perlu diutamakan.. Baru pemantauan dan pemeriksaan dapat dilakukan dengan lebih teliti lagi dan tiada lagi pemalsuan logo halal daripada pengeluar atau pengilang sesuatu barangan.... Tambahan lagi, dengan teknologi yang canggih sekarang ini logo halal boleh di " download" dari internet dengan begitu mudah... bagi menyetujui kata-kata saya ini cuba perhatikan betul-betul cop halal sesuatu barangan itu . Ada 2 perbezaan yang saya selalu terjumpa . 1. Produk yang ada logo dan no kat bawah logo halal tu dan 1 lagi logo yang hanya ada logo sahaja... kekeliruan berlaku di sini... Apatah lagi bagi yang jahil tentang bagai mana hendak mengetahui halal nya barangan tersebut.

    salam. Saya nak tanya susu anlene halal @ tidak kalau tidak halal kenapa

    vaseline lotion halal ke x??

    Betul.. bila rasa ragu2.. terus ja tinggalkan... lebih selamat...

    Salam, boleh saya cadangkan tuan buat 1 page khas untuk senaraikan jenama dan produk yang ada logo halal TETAPI sebenarnya TAK HALAL. Saya agak keliru apabila kehalalan satu produk di tarik balik, berita ini di tidak di kongsikan di WARTA BERITA ataupun di muka depan akhbar... kalau pun ada, kenapa perlu di tutup jenama mereka? bagaimana dengan umat yang tidak excess kepada internet? Mohon war warkan produk2 yang di tarik balik kehalalannya ataupun sememangnya TAK HALAL melalui media massa...

older | 1 | .... | 24 | 25 | 26 | (Page 27) | 28 | 29 | 30 | .... | 41 | newer