Are you the publisher? Claim this channel


Embed this content in your HTML

Search



Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


Channel Description:

Mencari yang halal adalah fardu (No Sabul in here)

older | 1 | .... | 7 | 8 | 9 | (Page 10) | 11 | 12 | 13 | .... | 40 | newer

    Wa-alaikumussalam wbt., Maaf saya tak dapat cari apakah sebenar Ovallete. Mungkin laman web ini boleh membantu : http://pakupakis.blogsome.com/2007/07/03/shortening-ovalette/ Wassalam.

    Saya tak faham maksud saudara. Tolong berbicara dengan baik dan berkhemah! Otherwise, it will back-fire on you ;-)

    Assalamualaiukum, saya mendapat maklumat bahawa makanan yang mempunyai campuran bahan berkod berikut adalah tidak halal bagi umat Islam, sila berikan pengesahan.~ CEK KOD INGREDIENT SEBELUIM MEMBELI MAKANAN DAN MINUMAN...~~ E-100 E-110 E-120 E-140 E-141 E-153 E-160 E-161 E-210 E-213 E-214 E-216 E-234 E-252 E-270 E-280 E-300 E-301 E-325 E-326 E-327 E-334 E-335 E-336 E-337 E-422 E-430 E-431 E-432 E-433 E-434 E-435 E-436 E-440 E-441 E-470 E-472 E-473 E-474 E-478 E-482 E-483 E-491 E-492 E-494 E-495 E-542 E-570 E-631 E-635 E-904 E-920

    Tolong berikan alamat e-mail saudara/i. Saya boleh hantar fail berhubung perkara di atas. Agak sukar nak gunakan ruang di sini. Wassalam.

    APA KATA JAKIM BUAT LA SATU WEB BARANG2 YANG TAK HALAL SEKURANGYA KAMI UMAT ISLAM TAHU MANA HALAL MANA HARAM...NI KALAU MASUK DLM AKBAR OR TV PUN..XNK BAGI TAHU OUN JENAMA APA...SEPATUTNYA DIBERITAHU SUPAYA SNG ...

    Pada pendapat saya, ia tak semudah itu. Ia perlukan pengesahan daripada makmal berakridasi seperti Institut Penyelidikan Produk Halal UPM berhubung status ingredients yang digunakan. Wassalam.

    saya nak tny adakah bahan2 yg ada kod E dgn yg takde kod tu sama? cth-E476 dan 476(tanpa E)

    Saya rasa ianya sama, mungkin telupa letak E. E476 ialah Poligliserol polirisinoleat (Polyglycerol polyricinoleate).

    ada kwn bg sy coklat cadbury..tp xpasti dia beli kat mana..xde tanda halal..mcm dr oversea import ke msia...ant. bahan2 dia sugar,cocoa mass,wheat glucose syrup,cocoa butter,milk solids,emulsifiers(soya lecithin,476)flavours,egg albumen,food acid(330)........yg sy dgr org kata coklat cadbury ni x halal..betulke?sapa blh bg jwpn?

    saya cadangkan akak beli milo jenis halalgel.. adaa dijual di pasaran.. rumah saye pun pakainya.. alhamdulillah boleh tahan sedapnya,, xpun produk hpa pun boleh..radix koko..

    Pada saya produk itu halal kerana semua ingredients yang digunakan adalah halal. Mungkin ada yang mempersoalkan E300 dan E476. Berikut adalah jawapan saya: E300 : Citric acid - asid buah, terutama dalam buah citrus (keluarga oren). Digunakan dalam makanan sebagai pengasid (acidulant) - memberi rasa masam seperti buah. Hukumnya adalah HALAL sebab ia adalah BAHAN KIMIA E476 : Polyglycerol polyriceinoleate (PGPR). pengemulsi terbaru menggantikan soya lecithin (E322). Di dalam pembuatan coklat, lazimnya pengilang menggunakan kedua-dua E322:E476 sebagai pengemulsi. Ia adalah HALAL. Disediakan daripada minyak jarak dan ester gliserol (E422). Gliserol disediakan secara komersil daripada propilena atau gula (fermentasi). Tambahan pula jumlah (amaunt) yang digunakan adalah sedikit (

    tolong... emelkan saya sekali pasal kod-kod makanan yang heartbeatra post tu..rujukan tq

    adakah makanan keluaran TONG GARDEN FOOD PRODUCT, CADBURRY HALAL---- SEBAB terdapat tanda kod tidak halal pada keluarannya iaitu E110 dan E471. kebanyakkan makanan yang saya beli ada logo halal jakim tetapi terdapat kod nombor makanan tidak halal, apa yang harus saya lakukan untuk benar-benar memastikan makanan yang ada logo halal jakim itu benar-benar halal. tolong balas email saya dengan segera

    Assalamualaiukum, saya mendapat maklumat bahawa makanan yang mempunyai campuran bahan berkod berikut adalah tidak halal bagi umat Islam, sila berikan pengesahan.~ CEK KOD INGREDIENT SEBELUIM MEMBELI MAKANAN DAN MINUMAN…~~ E-100 E-110 E-120 E-140 E-141 E-153 E-160 E-161 E-210 E-213 E-214 E-216 E-234 E-252 E-270 E-280 E-300 E301 E-325 E-326 E-327 E-334 E-335 E-336 E-337 E422 E-430 E-431 E-432 E-433 E-434 E-435 E-436 E440 E-441 E-470 E-471 E-472 E-473 E-474 E475 E476 E477 E-478 E481 E-482 E-483 E-491 E-492 E493 E-494 E-495 E-542 E-570 E572 E-631 E-635 E-904 E-920 TOLONG BERI PENJELASAN SEGERA, AGAR DAPAT SAYA JELASKAN KEPADA ORANG KAMPUNG SAYA AGAR MEREKA TAHU TENTANG MAKANAN YANG MANA HALAL ATAU TIDAK. BANTUAN PENJELASAN DARI PIHAK ENCIK AMAT SAYA HARGAI. SEKIAN WASALAM. EMAIL SAYA ----- sweet_80simply@yahoo.com Reply

    assalamualaikum , adakah coklat keluaran cadburry dan makanan keluaran Tong garden food halal, sebab terdapat kod E yang tersenarai sebagai lemak babi. kedua-dua product ini ada logo halal jakim. tolong jelaskan , terima kasih

    assalamualaikum, dr mamot bin said... rumusan: ada kod E dlm mknan tidak semestinya tidak halal, kan, sebab kalau ada logo Jakim, halal la tu.... soalan: kalau logo tu jakim tu bukan logo yg sebenar, macamana? maksud saya syarikat pengeluar tidak memohon sijil halal, tapi ada logo halal pada produk.... dengar2 kalau logo jakim tu bersaiz kecil dan kurg jelas pada produk, maknanya logo palsu...betul ke?

    Memang betul kata anda. Tapi ingat, tanggungan tu walaupun dah jatuh ke atas JAKIM @ jabatan agama negeri, sumber makanan yang mungkin haram itu akan menjadi darah daging kita yang mana sedikit sebanyak mempengaruhi sifat kita dan zuriat kita seterusnya. Kita selalu terlepas pandang perkara ini. Wallahu a'lam...

    logo haLAL majlis ulama indonesia tiada perkataan halal di tengah tetapi di pasaran ada tulisan jawi halal di tengah. Yg mna betul?

    Wa-alaikumussalam wbt., Yah, betul. Saya rasa perlu dijelaskan disini apa itu kod E. Satu perkara yang perlu difahami disini ialah penggunaan kod E (code E) di dalam ramuan (ingredients) makanan bukanlah sesuatu yang baru. Walaupun ia diperkenalkan oleh Kesatuan Eropah (European Community - EC; justeru kod E digunakan), ia telah digunapakai di Amerika dan Jepun, bahkan di seluruh dunia. Ia tidak ada kena mengena dengan 'KOD BABI" seperti yang pernah diwar-warkan oleh mereka yang jahil tentang hal ini ATAU musuh Islam sengaja untuk menakut-nakutkan umat Islam. Lebih teruk lagi, untuk MERBODOHKAN orang Islam. Kod E dikategorikan seperti berikut : E100 - E199 : pewarna (colors) E200 - E299 : bahan awet (preservatives) E300 - E399 : antioksidan, pengatur keasidan (antioxidant, acidity regularor) E400 - E499 : pemekat, penstabil, pengemulsi (thickener, stabilizer, emulsifier) E500 - E599 : pengatur keasidan, anti-ketulan (acidity regulator, anti-caking) E600 - E699 : penguat perisa (flavour enhancer) E700 - E799 : antibiotik (antibiotics) E900 - E999 : pelbagai (miscellaneous) E1000 - E1999 : bahan kimia tambah (additional chemicals) Tentang status halal/haram ramuan tersebut, perlu penelitian dan fatwa tersendiri, khususnya untuk bahan pengemulsi (emulsifiers) dengan kod E400 - E499. Di dalam produk makanan, farmaseutikal dan kosmetik, bahan pengemulsi diperlukan adar bahan yang larut air - dinamakan suka air (hydrophilic) boleh bergaul dengan bahan yang larut minyak - dinamakan suka lipid (lipophilic). Bahan pengemulsi mempunyai kedua-dua sifat ini yang dipanggil amphophilic (ingat amfibia - haiwan dua alam!), justeru boleh memegang kedua-dua ramuan yang hydrophilic dan lipophilic, lalu menghasilkan emulsi (emulsion). Contoh emulsi yang lazim kita temui dalam kehidupan harian kita di Malaysia ialah susu, santan, maionis, krim, dan losyen. Untuk menyediakan (mensintesis) pengemulsi, ahli sains menggunakan bahan suka air atau hydrophilic dan bahan suka minyak atau lipophilic. Contoh bahan suka air ialah gula dan glycerol (produk daripada hidrolisis/pemecahan lemak-minyak), manakala contoh bahan suka lipid ialah lemak/minyak dan asid lemak (produk daripada hidrolisis/pemecahan lemak-minyak). perlu juga diingat, lemak dan minyak boleh bersumberkan tumbuhan dan haiwan termasuk ikan. kerisauan umat Islam akan timbul sekiranya sumbernya adalah daripada haiwan. Berhubung dengan sama ada pengilang menggunakan ingredient yang diperbuat daripada haiwan atau tumbuhan, cuma mereka sahaja yang tahu dengan lebih tepat. Sekiranya produk itu ada diletakkan logo "halal JAKIM", maka kita percaya sahajalah. saya pernah diingatkan oleh rakan saya daripada Fakulti Pengajian Islam, UKM agar tidak menjadi seperti umat bani israil sepertri dikhesahkan dalam sural al-Baqarah (ayat 67 - 74). Saya rasa ada juga benarnya teguran beliau itu ;-) Kemelut halal-haram yang membelenggu penduduk Islam di Malaysia boleh diatasi sekiranya Majlis Fatwa Negara menggunapakai konsep istihalah (transfomasi) yang dibolehkan di dalam Mazhab Hanafi, Maliki, Ibnu Arabi, Ibn Taimiyah, Ibn al Qayyim, al Syawkani dan Ibnu Hazmin. Mengikut konsep ini, sekiranya bahan asal adalah haram (babi atau haiwan halal yang tidak sembelih mengikut hukum syarak) tetapt melalui agen tranformasi (agen kimia, mikrob, mangkin, enzim) berubah menjadi bahan baru (nama baru) yang sifat-sifatnya berbeza daripada sifat-sifat asal, maka produk (bahan baru) itu adalah halal. Contoh yang mudah untuk menerangkan konsep istihalah ialah sabun. Selain daripada minyak/lemak, sabun boleh disediakan dengan menindakbalaskan lemak (haram?) + NaOH (halal) => sabun (halal). Lemak tiada kuasa mencuci (bukan detergen), tetapi sabun boleh memcuci (detergen). Dalam aspek pengemulsi makanan, perkara yang sama juga boleh dikiaskan : bahan mentah daripada lemak dan minyak (haram?) + mangkin kimia/enzim (agen transformasi) (halal) Þ pengemulsi (halal). Walau bagaimanapun, Imam Syafie menghukumkan produk seumpama ini haram sekiranya sumber asal adalah haram. Tentang logo halal palsu tu, saya rasa pihak berwajib perlu ambil tindakan.Walallahu-alam.

    Saya dah emelkan kepada saudari. Harap maklum.

older | 1 | .... | 7 | 8 | 9 | (Page 10) | 11 | 12 | 13 | .... | 40 | newer